פולי קפה רובוסטה

פולי קפה רובוסטה הוא הזן הפופולרי ביותר של פולי קפה, בעיקר בשל מחירו. בניגוד לקפה ערביקה, קפה זה מייצג קטגוריית מחירים זולה יותר, והוא פחות ארומטי מאשר ערביקה. פולי קפה רובוסטה מערבבים לפי בחירה עם קפה ערביקה על מנת לקבל טעם עדין יותר. למרות שיש לו טעם מעט מריר, הוא די פופולרי. קפה שעשוי 100% רובוסטה נדיר ביותר. בדיוק כמו ערביקה, מקורו של קפה רובוסטה הוא אפריקה, מאזורי המערב.

אף על פי שזן הערביקה שלט בעבר בייצור הקפה העולמי על פני רובוסטה בפער גדול – בסביבות 80/20 – בימים אלה, רובוסטה מהווה כעת קצת יותר מ-40% מהקפה שגדל ברחבי העולם, על פי מחקרים רבים.

למרות שרובוסטה נחשבה לעתים קרובות באיכות "נמוכה יותר" מקפה ערביקה, היא קלה משמעותית לגידול. אגב, יש בו גם יותר קפאין מאשר ערביקה בכמעט פי שניים.

גופן של פולי קפה רובוסטה

קפה רובוסטה עשיר בקפאין במידה ניכרת מאשר ערביקה. בהתחלה זה אולי נראה רצוי – במיוחד אחרי שאנחנו מתעוררים ומתחילים את היום – אבל הקפאין נושא טעם מר. פול הרובוסטה מכילה 2.7% קפאין, לעומת 1.5% של ערביקה.

ערביקה מכילה כמעט 60% יותר משומן וריכוז הסוכר הוא הכפול מזה של רובוסטה. שני גורמים אלו עשויים להשפיע מאוד על טעם הקפה.

 

מה לגבי המחיר?

פולי הרובוסטה הירוקה היא כמחצית ממחיר ערביקה בשוק. את הקפה של רובוסטה קל יותר לייצר בכמויות גדולות, הוא גדל בגבהים נמוכים יותר והוא פחות רגיש לתנאי אקלים וחרקים, תוך מתן תשואות גבוהות יותר. צמח הקפה מכיל חומצה כלורוגנית (CGA), שהיא נוגדת חמצון וגם מרתיעה חרקים. רובוסטה מכיל 7-10% ממרכיב זה, ואילו הערביקה 5.5-8%.

כל הגורמים הללו תורמים לעלויות פריים נמוכות יותר של קפה הרובוסטה. בשל המחיר האטרקטיבי, חברות רבות מיישמות אותו בתערובות שלהם כדי להפחית את עלויותיהן ולהגדיל את רווחיהן. רובוסטה משמש לרוב בנס קפה, מכיוון שהטעם פחות חשוב שם.

לסיכום

תערובות ערביקה ורובוסטה עדיין נפוצות, במיוחד עבור אספרסו, כאשר פולי ערביקה נבחרים לפי הטעם בעוד שפולי רובוסטה מתווספים כדי לשפר את הקפאין, העוצמה והקרמה. בכל מקרה, רובוסטה עדיין מועדפת עבור תערובות בסגנון איטלקי במיוחד.