קצת על היסטוריית הקפה האתיופי
במשך מאות שנים, אתיופיה סיפקה כמה מפולי הקפה המובחרים הטובים ביותר בעולם. באופן כללי, קפה אתיופי ידוע בעיקר שלסוגו הוא מורכב מאוד, ועשיר בחמיצות.
לאתיופיה ישנם 3 אזורי גידול משמעותיים, כשבכל אזור יש חוות גידול שונות לגמרי.
זני הקפה האתיופיים המוכרים בעולם שמם: “ירגאשף” (או באנגלית- “Yirgacheffe”) שנחשב מהטובים בעולם, “סידאמו” (או באנגלית – “Sidamo“) שגדל בדרום אתיופיה, קפה “האראר” (Harrar) שגדל במזרח אתיופה בגובה של כ2000 מטר מעל האדמה, שמוכר גם כקפה טבעי ויבש שמקנה לו ארומה פרחונית וטעם ייני מיוחד עם גוון רך של מוקה. ג’ימבי (Gimbi) שגדל באזור המזרחי של אתיופיה שהוא הפוך מקפה האראר, ומעובד בשיטה הרטובה, בעל טעם פחות חזק מהזנים האחרים, אך הוא משאיר בפה את טעמו הנעים לאורך זמן. טפי (Teppi),בבקה (Bebeka), ולקמפטי (Lekempti).
הראשון נמצא בדרום אתיופיה ושמו “קפה סידמו” (או באנגלית – “Sidamo”).
פולי הקפה שבאים מסידמו הם לרוב זולים יותר מאשר הקפה מאזור ירגאשף (או באנגלית- “Yirgacheffe”) שמאוד דומה להם , אך הם משקפים תמורה טובה יותר מבחינת מחיר לאיכות.
באזור המזרחי של אתיופיה, גדל קפה “האראר” (או באנגלית – “Harrar”) הידוע בעיקר בזכות הקפה המעובד והיבש (לא שטוף; הטבעי), מייצר טעם פירותי, בעל חומציות רבה. וקפה האראר הוא זן ייחודי לאזור, והוא מעובד בעבודת יד על ידי המקומיים.
האזור המערבי של אתיופיה מייצר את פולי הקפה “ג’ימבי” הידועים בחומציות העשירה שלהם ובמורכבות הטעמים והריחות הנעימים.
סוגי פולי קפה מומלצים מאתיופיה
ישנם שלושה אזורים מובילים לייצור קפה באתיופיה, כאשר כל אזור גידול קפה מייצר קפה ייחודי באמת.
Yirgacheffe – ירגאשף
Sidamo – סידאמו
Harrar – האראר
אזור הגדיאו הדרומי של אתיופיה, הידוע בקפה המעובד הרטוב (שטוף) שלו, מייצר את זן ה”ירגאשף” הידועים כחריפים וריחניים בעל גוף עדין, טעם מתוק וארומה פרחונית.
פולי קפה אלו הם באופן עקבי מקבלים את הדירוגים הגבוהים ביותר בעולם, ולעתים קרובות הם יקרים.
שיטות גידול טבעיות (הכוללת הדברת חרקים) הפכו את ההסמכה האורגנית למכירה קלה וזולה לחקלאים, וקפה עם אישור סחר הוגן טבעי יש בשפע.
בעוד ש-Yirgacheffe – ירגאשף, הוא מבחינה טכנית חלק מסידאמה (Sidamo), אך האיכות הגבוהה יותר שלהם ושמותיהם מאפשרים לנו להפריד ביניהם.